Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tickle
Категория: Технологии
Прочетен: 35002
Постинги: 11
Коментари: 30
Гласове: 55
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.11.2007 09:30 - За края на Интернет или по-скоро неговото задръстване!
Автор: tickle Категория: Технологии   
Прочетен: 1450 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 24.11.2007 09:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В последните няколко дни се прокараха мнения, че Интернет ще се "изчерпи" до две години. Логиката е безупречна с оглед на големината на файловете, които вече витаят в Интернет пространството.

Един простичък пример - само преди две години ограниченията за място по известните хостинг провайдери бяха в рамките на мегабайти, към днешна дата са в рамките гигабайти - или в стотици път. Освен това сайтове като youtube,  за споделяне на видео, вече предлагат възможност за качване на файлове с размери от един гигабайт. Примерите са десетки.

В същото време не можем да не  отчетем, че и технологията на пренос на данни се развива. Сигурно не много са онези, които помнят, че само допреди 10-на години за пренос на компютърни данни се ползваше и коаксиален кабел, за да дойде UTP/FTP, последвани от оптични кабели (това не е хронология на изобретения а на налагане на пазара). Оптичните кабели остават, за сега, много скъпи за прилагането им в общия случай към крайния клиент. UTP/FTP технологията (с всичките и суичове рутери и т.н.) в ще достигне максимума на своя капацитет.

Тайната към разплитането на възела е скрита в крайния потребител. Едно от първите неща който можем да забележим, е че все повече се продават с успех преносими компютри. Кратък поглед върху характеристиките на един лаптоп  ще ни покаже че в момента на пазара, най-разпространения и приемлив в рамките на една конфигурация твърд диск е с размер 120 Гигабайта.

Ето какво може да побере такъв диск като допуснем, че операционната система е  Windows Vista:

- 3 филма като трилогията "Властелина на пръстените"
- 2 филма от най нова технология.
- 5 сезона на някой сериал  или  по един сезон от пет сериала. Ако са с DVD -качество сезоните падат до 2-3.

Оказва се, че потреблението също се насища. Да не говорим за това, че някои от гореспоменатите формати изискват огромна процесорна мощ и много добра видеокарта. Освен това с увеличаване на скоростите се увеличава и пропускателната способност на комутационната апаратура. С други думи вие сваляте даден файл с огромна скорост, следователно заемате линията за много кратко време. Всичко това дава надежди, че "задръстването" на Интернет ще позакъснее. Дотогава сигурно ще излязат, както нови файлови формати, така и нови технологии на пренос и спирането на така важния за нас пренос на нули и единички няма да се състои в следващите 15 -на години.





Гласувай:
0



1. varg1 - аз
25.11.2007 14:42
очаквам алтернативата на интернет на японците
цитирай
2. rgeorgiev - Интернет не е вечен
26.11.2007 18:41
Мисля че един от създателите на Интернет (не се сещам в момента как се казваше) беше предрекъл края му преди няколко години. Причината беше че се генерира много голям "фонов" трафик към несъществуващи вече адреси, който просто не е бил предвиден в началото и се разраства много бързо. Въпреки това точно в последните години скоростите на повечето потребители в световен мащаб нараснаха много, а и броят на потребителите също. Така че може би наистина е много рано да се говори за края на Интернет, ама и аз очаквам алтернативата на японците :)
цитирай
Търсене

Архив